mandag den 9. august 2010

Slip egoet, så det slipper dig - 5 trin


Vi skal ikke slippe af med egoet, for vi vil have det i al den tid vi er på jorden. Vi skal bare lære at leve med det, ved at være den der vælger. Som det er nu er de fleste af os i stedet styret af egoet.

Vi ser det over det hele i fjernsynet og i vores hverdag. Alt det vi ser omkring os er en afspejling af hvad vores eget ego har gang i.

Hvad er egoet og hvem er vi?

Egoet er en uundgåelig del af vores menneskelighed. Det er den der kan opdrages, lære sociale kompetencer, skabe en karriere osv.

Den vi er er ikke egoet. Den vi er, kan ikke opsummeres i et par sætninger og give mening for den der ikke genkender oplevelsen. For dem vil en beskrivelse virke abstrakt, uhåndterbar eller kedelig. Du er den der vælger og du er rent kærlighed, ren sandhed og rent lys.

Kunsten for os er at lære at skelne mellem de egoet og hvem vi er. Hvornår er det egoet der taler og hvornår er det dig/dit hjerte(ikke følelserne, da de ofte kan være domineret af egoet.

Dette er noget der kræver træning! Så er det sagt. Egoet er så stærk i os og er ikke klar og villig til at slippe sit tag.
Egoet er ikke ondt, men ofte bange og ønsker at beskytte os. Derfor kan det opfinde forskellige images/historier vi fortæller om os selv, som det prøver at opretholde. Her bruger vi rigtig meget af vores energi. Bliver vi sårede eller fornærmede over andres reaktion på os, kan vi sige goddag til egoet. Den vi er, er uforandrede af reaktioner og ydre ståhej.

You name it: spændinger i kroppen, frygt, stædighed, ambitioner, manipulation, vrede, høflighed, uretmæssig ansvarstagen osv. osv. Er reaktioner fra egoet. Det er ikke dårligt, det er bare sådan det er. Så længe at egoet styrer vores valg, emotioner og tanker er vi som robotter for den og ikke nødvendigvis i det højestes tjeneste eller på vores egen højeste vej og formål.

Sig gerne til hvis der er noget du ikke forstår : )

Her er 5 trin til at slippe egoet:

1. Vi skal observere os selv så meget vi kan. Observer spændinger i kroppen, reaktioner, følelser og omgivelser. Her viser dit ego sig. Alt der ikke er frihed og kærlighed er ego, så enkelt kan det siges.

2. Inden emotionelle dramaer findes et øjeblik hvor vi vælger egoet eller hjertet og derfra er det særligt udfordrende at vælge om. Er vi meget opfarende kan det gå stærk og vi når muligvis ikke at registrere valget om at ryge med egoet. En god øvelse er at tælle til ti og spørge sig selv hvad ønsker jeg? Ønsker jeg dramaet eller fred. Vil jeg have ret eller ønsker jeg fred – du kan ikke få begge dele på hjerte plan. I starten er det faktisk reelt nok blot at erkende at man ønsker dramaet. Egoet er meget fristende for os og det vigtigste er bevidstheden om at det er os der vælger. Det kan føles som om alle de følelser er en del af os, men det er en illusion. De er blot ubalancer i reaktion.

3. I stedet for at ryge i reaktion(egoet) kan vi skrive alle tanker og følelser ned og afslutte med :”Dette er ikke mig der taler, men mit ego. Jeg er der vælger. Jeg er ren kærlighed, ren sandhed og ren harmoni”. Dette lærte jeg i sin tid af min kære lærer Bent Hagested. Det handler ikke at afgive ansvaret for sine handlinger, tværtimod erkende at det er mig der vælger og nu valgte jeg x.

4. I begyndelsen er det vigtigste at være så ufordømmende som muligt, når vi er betragteren. Det er egoet der dømmer og det vil ofte helst ikke dømme sig selv. Hvis det gør, er det en mere smertefuld proces end nødvendigt. De ting vi foretager os gennem egoet er ikke forkerte eller onde – det er tillærte overlevelses mekanismer som ikke er hvem vi er. Tag afstand og grin lidt af det i stedet.

5. Når du betragter dig selv bevidst og kan skelne mellem egoet og dig handler det om det bevidste valg. Selv når vi ved at det er egoet, kan det være svært at vælge reaktionen fra. Her handler det om at give slip, give slip og give slip uden at vide hvad du får igen. Du slipper en gammel og velkendt rejsekammerat, der altid har givet en forklaring og mening med galskaben. Slipper du den er der ingenting tilbage. Dette er mod. Vælg det alligevel. Belønningen kommer senere ved at du vil begynde at fornemme hvem du i virkeligheden er, hvis du ikke er de ting som egoet sagde du var. Det er i sandheden lykke og en langt større belønning end det du mister.


Dette er en længere proces, beskrevet kort for at gøre den forståelig og forhåbentlig give inspiration til slippe endnu mere. Det er så fedt at give slip og du har jo prøvet det masser af gange før.

Skriv gerne om dine oplevelser med dit kære ego.

Var det for bredt et emne at beskrive så kort? Jeg uddyber gerne.

Knus Anneli

3 kommentarer:

  1. Hej Anneli
    Når jeg diskuterer med min mand, kan jeg høre mig selv have travlt med at skyde skylden på ham, på mange mærkelige måder. Er det så mit ego? Hvad kan jeg gøre i stedet?
    Kh Eva

    SvarSlet
  2. Kære Eva

    Det er et rigtig godt eksempel på, når vores ego er i fuld gang. Du gav mig med det spørgsmål idéen til en ny blog, for der er så meget at sige om det.
    Men kort, har det virket for mig at tage nogle dybe vejrtrækninger, evt. gå ind i et andet rum et øjeblik, for at samle fokus og vilje til at overskride egoet og vælge noget andet.
    Se på muligheden for at du faktisk ikke behøver at sige noget klogt. Vær forstående, lyt og sig tak.
    Det er meget nemmere sagt end gjort. Til gengæld er belønningen stor, da det bliver nemmere for hver gang : )
    Go for it : )
    Kh Anneli

    SvarSlet
  3. Kære Anneli

    Da jeg læste dit indlæg om dit EGO, og det tidligere også, kom jeg til at tænke på hvad jeg selv havde nedfældet omkring samme, og mine oplevelser med det.

    Jeg vil ikke uden videre poste links til min side her på din uden at du giver mig lov til det - jeg vil gerne maile dig de links til det jeg har skrevet om EGO'et, så kan du vælge om de må indgå som kommentar på dit indlæg :)

    Mange kærlige hilsner
    Carsten

    SvarSlet